Een eigentijds tuindorp
Nieuwbouwprojecten inspireren op de tuinstadgedachte is sinds de jaren 90 populair onder architecten en projectontwikkelaars. Maar kunnen we oude ontwerpen klakkeloos overnemen? Hebben we dan een eigentijds tuindorp te pakken, een woonmilieu dat voldoet aan de behoeften van de huidige bewoners? En kijken we alleen naar de buitenkant, naar de architectuur en de vorm van openbare ruimten? Krijgt het project dan wel de ziel van een tuindorp? Wat vindt u?
Joost Kingma
Projectontwikkelaars, te beginnen met Bouwfonds begin jaren ’90, hebben veel inspiratie opgedaan uit tuinwijken en -dorpen voor thematische nieuwbouwwijken. Met name de zogenoemde jaren ’30 stijl is tot op de dag van vandaag erg populair bij kopers en dus bij de leveranciers van nieuwbouw woningen. Helaas is er, zeker in het begin, te weinig gelet op de echte karakteristieken van deze woningen en wijken.
Te smalle straten, te weinig openbaar groen, te kleine kavels, beperkt gebruik van ambachtelijke detaillering en materiaal in de woningen, te weinig van de ‘zachte’ overgang van huis naar tuin en van tuin naar het openbare groen.
In meer recente wijken is er verbetering te zien, maar nog altijd is er te weinig kennis onder de ontwerpers. Aanbevolen literatuur: ‘De magie van het jaren ’30 huis’ van Joost Kingma en ‘Een jaren dertig huis’ van Laura Roscam Abbing.